V poslednej dobe sme zaznamenali na našom pracovisku zvýšený počet pacientov, ktorí náhodne požrali sáčky. Takýto psíkovia obyčajne prichádzajú až po dlhšej dobe. Majitel si zvyčajne dlhodobo nevšimne na zvieratku nič. Sáčok sa v tráviacom aparáte posúva a v závislosti od toho čím je naplnený v určitom úseku uviazne. Sáčok spôsobuje len čiastočnú nepriechodnosť a preto si majitel dlhšiu dobu nemusí nič všimnúť. Vybrali sme pre Vás niekoľko prípadov:

Pipo

Pacient Pipo – 3,5 ročný francúzsky buldoček nás tentokrát navštívil s krvavým trusom. Majitelka udávala nechutenstvo, trasenie, psík ostal zrazu smutný. Po absolvovaní vyšetrení: krv, USG, RTG mu bola vykonaná enterotómia. Pipovi sme z bruška vybrali sáčok. Psík sa nám pekne zotavil.

zhrbený Pipo má bolesti
sáčok

Mate, velký salašnícky pes, rok narodenia 2007

Prišiel na naše pracovisko po tom, čo schudol 10 kg. Nič iné majiteľ nepozoroval, v posledných dňoch psík zvracal. Zvieratko sa muselo stabilizovať infúziami. Po zoperovaní sme uňho v žalúdku našli celý sáčok udenej makrely aj s rybou, ktorá sa už stihla v žalúdku natráviť. Sáčok čiastočne upchával výstup zo žalúdka a pokračoval ďalej do čreva. Psík bol úspešne zoperovaný a po dvojdňovej hospitalizácii prepustený do domáceho ošetrenia s ambulantným podávaním infúzií.

nájdená makrela
Mate po operácii

Aron, 3 ročný NO

Majiteľ vyhľadal našu pomoc, pretože psík zvracal a nemal stolicu, bol apatický, schudol viac ako 10kg. Po vykonanej enterotomii boli z tráviaceho aparátu tohto psíka odstránené sáčky. Psík bol po zákroku prepustený do domáceho ošetrenia.

sáčky odstránené z tráviaceho aparátu

Jerry 11-ročný kríženec labradora a NO

Tento psík prišiel v hodine 12. Psík 3 mesiace trpel zvracaním. Všetko čo zjedol vyvrátil. Za tento čas vychudol až na kosť, stratu hmotnosti pripisovali veku. Po masívnej infúznej terapii psík prekonal náročnú operáciu. Musel sa otvárať žalúdok a črevo na troch miestach. Vzhľadom na vek a maximálnu vychudnutosť tohto psíka nám tento pacient dal najviac zabrať. Jerry bol u nás 3 dni hospitalizovaný a následne úspešne prepustený do domáceho ošetrenia. Momentálne je jeho najväčším koníčkom žrádlo.

Jerry po prijatí
Jerry tesne po zákroku
niekoľko metrov odstránených sáčkov
počas hospitalizácie si Jerry našiel priateľku