Infekčná laryngotracheobronchitída psov, ochorenie tiež známe pod názvom „kotercový“ alebo „psincový“ kašeľ, je ochorenie horných dýchacích ciest, vyskytujúce sa najmä na jar a na jeseň. Toto ochorenie je spôsobené primárne vírusom (parainfluenza vírus, reovírus, influenza vírus, adenovírus, herpesvírus) a sekundárne bakteriálnou infekciou (Bordetella bronchiseptika, streptokoky, staphylokoky, pasterely, klebsiely, mykoplazmy a ďalšie). Vírusy poškodzujú lokálnu obranyschopnosť dýchacích ciest a následne dochádza k osídleniu baktériami, čo vedie ku komplikáciam.

K nakazeniu dochádza kvapôčkovou infekciou, čo má za následok náhle rozšírenie ochorenia v širokej populácií psov. Ohrozené sú najmä psy na sídliskách, cvičiskách, v hoteloch, na pretekoch, salónoch, výstavách a všade tam, kde je vysoká koncentrácia psov. Významným faktorom je tiež vplyv stresu na zviera (transport, zmena majiteľa, neprimeraná záťaž, imunosupresia…), ale aj nevakcinované, nedostatočne vakcinované a odčervované psy.

Pri slabých infekciách sa objavuje suchý kašeľ, výtok z nosa a zápal mandlí. Silnejšie infekcie sa prejavujú horúčkou, záchvatovým kašľom a príznakmi pneumónie. Kašeľ sa objavuje hlavne ráno ale môže sa vyskytnúť aj pri kŕmení a zvýšenej námahe. Charakteristický je suchý, dusivý, vyčerpávajúci kašeľ. U zoslabnutých mladých psov môže ojedinele dôjsť aj k úhynu prípadne k dlhému obdobiu rekonvalescencie, alebo k trvalému poškodeniu zdravotného stavu.

Ochorenie je liečitelné, najrozumnejším riešením, ktoré odporúča naša klinika je však prevencia. Tá pozostáva z imunizácie zvieraťa. Aplikujú sa injekčne 2 vakcíny s odstupom 14 dní a každoročne sa vykonáva 1 revakcinácia.